Ryan Lloyd Korsvold er en ung jente som bor i New York i det ungdomsromanen Jeg er ikke begynner.

Hun har nettopp vært i en nestenbilulykke, og nå har hun mistet hukommelsen. Hele boka dreier seg om dette hukommelsestapet. Hun må finne ut hvem hun var før ulykken.

Som i sin forrige utgivelse, Café Vespa, bruker Gaux også her trekk fra krimsjangeren når hun skriver historien. Gåter, opplysninger som ikke passer sammen, ting som ikke går opp, suspekte bipersoner. Alt dette er virkningsfulle effekter som gjør det lett å lese videre. Hvem er alle de mystiske personene som dukker opp og mener at de kjenner Ryan? Og er det de forteller om henne egentlig sant?

Søken etter identitet er et klassisk tema i ungdomslitteraturen. Men Ryans leten etter hvem hun er, føles såpass eksplisitt at boka ikke nødvendigvis likner andre ungdomsromaner med slik identitetstematikk. Store spørsmål stilles: Hvem får lov til å definere hva et menneske er? Hvor mange ulike fortellinger om et menneske finnes egentlig? Hva er sant og hva er løgn?

Dette er en ganske annerledes ungdomsroman. Språket er merkelig, nesten litt vridd, og hovedpersonen blir på grunn av denne fortellerstemmen en spennende karakter. Leseren lurer like mye på hvem Ryan er, som Ryan selv.

Jente eller gutt? Norsk eller amerikansk? Ekte eller ikke?

Av Elen Betanzo

Martina Gaux

Jeg er ikke

Gyldendal 2016

Ungdomsroman

288 sider