Et lite inntrykk fra Berlins bokverden

Bjørn Ousland (Foto: NBU)

Berlin har usedvanlig mange uavhengige bokhandlere. Her har ikke kjedene tatt over det meste som hjemme. Grunnen er nok en kombinasjon av den gode tyske fastprisordningen, rimelige husleier og en åpenhet for det alternative.

AV: Bjørn Ousland, styremedlem NBU

Vi besøker lille Mundo Azul  i Prenzlauer Berg øst i byen. Dette er et av de triveligste områdene i den tyske hovedstaden med mye grønt i gatene, mange alternative butikker og små spise- og drikkesteder. Denne bokhandelen, startet av en argentinsk lærer, fører barnebøker fra flere land. Her finner vi forruten tyske bøker, utgivelser på spansk, fransk, engelsk, koreansk og svensk, men ingen norske, selv om vi finner noen norske utgivelser oversatt til tysk.

I Mundo Azul står det estetiske sentralt. Det er et flertall av bildebøker her. Et par reoler midt i lokalet fungerer som utstillingsreoler hvor hver bok får stå med forsiden fram. Også i hyllene er inntrykket at hver bok får sin plass, og det er lett å bli inspirert, spesielt for illustratøren blant oss. Utvalget er fra uavhengige forlag, slik at her finnes ingen glorete prinsessebøker og internasjonale bestselgere, samt et befriende fravær av pennaler og viskelær og annet ræl. I stedet selges trykk med motiver som må være laget av bildebokskapere.

Stille bøker

Det er påfallende at mange av titlene organiseres etter hvordan bøkene oppleves av leserne i stedet for tematisk. Her er for eksempel en egen hylle for ”stille bøker”, ikke uten ord, men med et avdempet og subtilt innhold. I denne lille bokhandelen arrangeres jevnlig opplesninger, workshops og aktiviteter for tospråklige barn. Et lite kultursenter.

Et par kvartaler unna på Kastanienallee, hovedgata i bydelen, finner vi Buchbox. Dette er en mer tradisjonell bokhandel med bare tyskspråklige bøker. Men her er det også satt av god plass til vår litteratur. Omtrent halvparten av lokalet er viet barne- og ungdomsbøker, fra enkle bildebøker opp til young adult. Og også her er flere norske forfatteres bøker i tysk oversettelse.

Bjørn Ousland, Ellen Liland og Charlotte Glaser Munch på oppdagelsesferd i bøkenes Berlin. (Foto: NBU)

 Vår tid er knapp i Berlin denne gang. Et par timer er alt vi kan sette av til utforsking,  men drar hjem med et ønske om å komme tilbake for å dra på skikkelig oppdagelsesferd blant Berlins små og spennende bokhandlere.

Og selv om det finnes noen gode unntak, må det være lov til å ønske at norske bokhandlere kunne stå friere i forhold til hva kjedene bestemmer sentralt. Det er veldig inspirerende å besøke butikker som tar barne- og ungdomslitteraturen seriøst.

Se til Berlin!

Adresser:

Mundo Azul
Choriner Straße 49
Prenzlauer berg

Buchbox
Kastanienallee 88
Prenzlauer Berg