Denne boka passer for den som trenger en god bok om foreldre som mishandler barn som også gir håp.

Tittel: Dragen

 Forfatter: Gro Dahle

 Illustratør: Svein Nyhus

 Forlag: Cappelen Damm, 2018

 Sidetall: 48

 Sjanger: Skjønnlitteratur

 

Kort om handlingen: 

Lilli vet at det finnes drager. Det er derfor at Eline ikke kan bli med hjem. For det bor en drage i huset til Lilli. Og hvis ikke Lilli trår varsomt nok, vekker hun den, og da spruter den ild og blir farlig. Men finnes det en dragetemmer? En som kan gjøre dragen snill?

 Tekstutdrag (max et avsnitt):

Lilli låser opp, forsiktig.

Lilli lytter. Gangen er stille.

Er hun våken? Sover hun?

Lilli lukker bak seg.

Det knepper i låsen,

Lilli skvetter ved lyden.

Bare hun ikke hørte det,

bare hun ikke våkner.

Lukter det svovel?

Lukter det brent? Svidd?

Hun smyger føttene ut av skoene,

setter sekken forsiktig ved døra.

Bare hun ikke hørte det,

bare hun ikke våkner.

Tre subjektive superlativ: Realistisk, håpefull, vakker

 Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium(1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter(1994) og Hundre tusen timer(1996).
Dahle har vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpesa gåsai 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahle og Svein Nyhus’ datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk.

Svein Nyhus (f. 1962) er tegner og barnebokforfatter. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Brageprisen og prisen for Årets vakreste bildebok. Illustrasjonene hans er kjent fra bøkene til Gro Dahle og fra prinsesse Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet.

 Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Cappelen Damm