I uke 17 hadde NBU 14 år gamle Aurora på arbeidsuke. Det var interessant å ha en i målgruppa tett på, og vi ba derfor Aurora om å skrive for NBUs nettsider. Hun har bl.a. skrevet om oppholdet sitt hos NBU og laget følgende intervju med NBU-medlem Endre Lund Eriksen.

Endre Lund Eriksen. Foto: Stine Friis Hals

I arbeidsuken min hos NBU ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å intervjue en ekte forfatter. Siden jeg selv har en stor interesse for skriving, tenkte jeg at det var en veldig god idé. Så startet jakten på hvilken forfatter jeg skulle intervjue. Jeg så straks en bok som fanget oppmerksomheten min: Baksiden av Endre Lund Eriksen. Jeg bestemte meg for at han ville jeg intervjue. Jeg skrev ned alt jeg lurte på og kunne tenke meg andre ville vite. Her er det han svarte:

Hvordan kommer du på plott til bøkene dine?
Det er ganske forskjellig fra bok til bok. Noen ganger pønsker jeg ut hva som skal skje i detalj, og har planlagt kapittel for kapittel. Andre ganger vet jeg premisset og sånn cirka hva som skal skje, og så skriver jeg bare på, og ser hva som skjer. Som regel må jeg ha en plan for hvordan det hele skal ende.

Endre Lund Eriksens favorittbok.

Har du en favorittbok?
Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren. Jeg var veldig fascinert av Ronja Røverdatter, både da pappa leste boka for meg, og etter hvert da filmen kom. Jeg vet ikke helt om jeg ville bli SOM Ronja eller SAMMEN med henne, men Birk likte jeg ikke noe særlig …

Hvem er din favorittforfatter?
Blant barne- og ungdomsbok-forfatterne setter jeg Astrid Lindgren veldig høyt. Men det er veldig mange flinke forfattere, også mange norske, som jeg leser med stor glede og blir inspirert av.

Hva inspirerte deg til å bli forfatter?
Jeg begynte for alvor å skrive da jeg var fjorten år. Det begynte med at jeg skrev dagbokslignende notater om ting jeg hadde opplevd på skolen som opprørte meg eller gjorde meg trist. Jeg merket at jeg ble mindre trist av å skrive om triste ting, at det var godt å skrive. Etter hvert begynte jeg å dikte mer og mer, og oppdaget at det var enda bedre. Jeg ble glad av å skrive. Og når jeg skrev, kunne jeg lage en verden der jeg bestemte alt. Og da bestemte jeg meg for at jeg ville bli forfatter.

Hva er din favorittbok av de du har skrevet?
Det er vanskelig å velge en favoritt blant alle bøkene, men jeg hadde det i alle fall veldig artig da jeg skrev Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet. Særlig når hovedpersonen Jim og kameraten hans Terje prøver å sjekke opp jenter … De går rett på sak, ofte på en heller pinlig måte.

Kan du snakke litt om prosessen av å skrive en bok?
Det begynner ofte med en idé som på en eller annen måte trigger meg og gjør meg nysgjerrig og gira. Det kan være en karakter jeg ser for meg, en dramatisk situasjon som setter i gang mange spørsmål og muligheter, eller en tematikk som jeg har lyst å utforske. Noen ganger ramler en slik idé ned i hodet med et veldig tydelig premiss – for eksempel da jeg fikk ideen til Baksiden, var ideen som startet alt omtrent slik: Hva hvis du trodde faren din døde på en romferd rundt månen, og så får du plutselig en mail fra han?

Når jeg har grunnideen, må jeg utforske den, finne ut hva som kan skje. Ofte må jeg gjøre research for å finne ut mer, og når jeg leser eller intervjuer folk om et tema, får jeg nye ideer som kan få historien over i nye retninger. Jeg går gjerne i gang med å skrive noe ganske tidlig, for å finne fortellerstemmen og stilen historien skal fortelles i. Noen ganger finner jeg formen fort, og begynner å skrive ganske med en gang.

Andre ganger bruker jeg lengre tid på å finne ut hva som skal skje, for eksempel da jeg skrev Baksiden og måtte gjøre mye research på romfart og overvåkning. Ofte plotter jeg på forhånd, det vil si lager disposisjon for hva som skal skje. Det var særlig viktig da jeg jobbet med Baksiden, siden den har en ganske innfløkt struktur med flere fortellerstemmer.

Når jeg har skrevet ferdig første utkast, får jeg redaktøren og noen faste lesere jeg har, til å lese og komme med tilbakemelding. Så må jeg skrive om, hvis det er ting som er uklare, bør bli mer troverdige – eller kan gjøres enda mer spennende.

Har du noen skrivetips?
Det viktigste tipset er å lese og skrive mye, fordi man lærer best gjennom praktisk prøving, og ved å lese hva andre forfattere har gjort før.

Takk for intervjuet!