Siste bok: Ungdomsromanen Ingenting blir som før (2017)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Til: En som er glad i spenning og underholdning Fra: Hans Petter Laberg

Jeg har ikke planer om å gi bort noen bøker i år, men hvis jeg hadde gjort det, ville jeg ha valgt min tidligere bandkollega Simen Kjellins debut fra i vår, Skittent spill, som jeg synes har fått ufortjent hard medfart, bl.a. i Periskop. Det er en spenningshistorie der forfatteren leker seg med massevis av klisjeer (særlig fra film). Det er en uteligger med en mystisk fortid, leiemorderen Kåbbåien, onde tyske leketøyspushere (som prøver å dytte pedagogiske leker på barn!), og det regner nesten hele tida. Et plott som flere steder går litt over stokk og stein, men med massevis av fortellerglede og med det eneste målet for øyet å underholde. Og det er en bra ting.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung? 

Årets brageprisvinner i kategorien barne- og ungdomslitteratur er et populært boktips blant NBUs medlemmer.

Helt klart Draumar betyr ingenting av Ane Barmen. Når en debutant vinner Brageprisen, er det en bok som må leses, og historien i seg selv virker spennende. For en som hadde nynorsk som et av sine favorittfag på skolen, ville det ha vært den perfekte julegave. (Men det kan hende at jeg låner den på biblioteket.)

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Jeg har ingen minner knyttet til julen når det gjelder bøker. Da jeg vokste opp, fikk jeg ikke bøker til jul (jeg var heller en ivrig biblioteksbruker. Så ivrig at jeg fikk beskjed fra bibliotekaren at jeg godt kunne låne med meg flere bøker når jeg var der, så slapp jeg å komme innom flere ganger om dagen). Jeg skriver dessuten veldig sjelden i jula. Jeg pleier stort sett å ligge i halvkoma og se på Hallmark-filmer.

Usikker på hva Hallmark-filmer er for noe? Her har du et lite utvalg. Enjoy!


(Foto forside: Kristin Laberg)