Forfatter John Olav Oldertrøen. Foto: Torkil Storli

Siste bok: Hels Nidinger (2018), siste bok i en fantasytrilogi

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

De døde ser deg av Alexander Løken. Jeg har lest Heksenatten av ham, og den falt i smak. Ideen til De døde ser deg er god, faktisk så god at da boken kom, måtte jeg bare slette en tilsvarende idé jeg selv hadde jobbet med en stund. Det er ikke første gang det skjer. Det fine ved å gi bort bøker i julegave er at jeg da også får lest dem selv.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Momentum (Dødsengler 1) av Steffen Sørum. Jeg liker ideen bak dualiteten i det kvinnelige, hvordan en skikkelse både kan være uimotståelig sensuell og samtidig livsfarlig. Omtrent slik en hannedderkopp ikke klarer å motstå hormonene og trosser sin «sunne fornuft» og oppsøker en stor hunnedderkopp for å pare seg. Han vet at hun temmelig sikkert vil drepe og ete ham, men han må, han klarer ikke å motstå. Jeg har kun lest omslaget til boken, men jeg får assosiasjoner til mytiske vesener som amasoner og valkyrjer. Sistnevnte har spilt viktige roller i mine bøker også.

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Julen 2016 var spesiell , for da kunne jeg gi bort gratiseksemplarene av debutboken min, Isilds vrede, til de rundt meg som fremdeles var i målgruppen. Det var en svært spesiell og meningsfull julegave å gi, ettersom det hadde kostet så fryktelig mye å komme dit.