Sykehusklovnene ble i dag hedret med Teskjekjerringprisen. NBU gratulerer!

 

 

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn. De siste årene har prisen gått nærmest utelukkende til barne- og ungdomsbokforfattere. I 2019 var det Anna Fiske som mottok prisen, året før Hilde Hagerup.

I år går prisen imidlertid til en hel gruppe kunstnere, nemlig Sykehusklovnene.

«Å motta denne prisen er en stor ære og en svært hyggelig anerkjennelse av vårt kunstneriske arbeid i møtet med alvorlig syke barn», forteller prisvinnerne. «Prøysens varme for barn og hans gode blikk for verden sett gjennom barnas øyne er en inspirasjon for sykehusklovnene. Gjennom sitt forfatterskap, i fortellinger og sanger, beskriver Prøysen noe bestandig og allmennmenneskelig vi alle kan kjenne oss igjen i og ha med oss i møter med barn.»

Sykehusklovnenes kunstneriske leder Vibeke Lie mottar Teskjekjerringprisen 2020 fra Elisabeth Andreassen, som er ambassadør for Sykehusklovnene. Foto: Frank Michaelsen

Her er juryens begrunnelse:

Verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger. Tenk at den finnes der ute, og at noen gir den hver dag. Til de som trenger den aller mest. Ingrediensene i medisinen finnes i alle fortellinger. I alle mennesker. Noen ser den, fanger den og evner å gi den videre. Den magiske medisinen. Komprimert, i ablegøyer, i latter, i gråt og i en god klem. I kjærligheten. I overraskelsen. I en rød nese.

Alt dette i klovnen som kommer på besøk. Inn i sykehusrommet. Til barnet i sykesengen. Det er en eventyrlig figur – en utopi. Litt som Teskjekjerringa. Hun som rett som det er blir lita som ei teskje. Løsningsorientert og godhjerta er hun, og hun møter magien med kløkt og klokskap og finner umiddelbar forståelse hos barna hun møter … Slik barna umiddelbart forstår klovnen og forstås av klovnen.

Moralen i fortellingene om Teskjekjerringa handler om omsorg for små og vergeløse.

Sykehusklovnene hadde i 2019 nærmere 30 000 møter med barn innlagt på sykehus. Over 50 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen, alle profesjonelle skuespillere, trent for arbeid med barn på sykehus.

Sykehusklovnene har mye av det vi finner i Prøysen, og i fortellingen om Teskjekjerringa, i seg: Den fantasieggende forvandlingen når kjerringa blir lita som ei teskje – er som når klovnen inntar sykehusrommet og alt kan skje.

Sykehusklovnene jobber ikke for de store applausene, men for de små magiske øyeblikkene. For møter med barn i en sårbar situasjon. På sykehus hvor det å få være barn, nettopp det de er, blir vanskelig og av og til helt umulig. Men, når klovnene kommer, er barnet bare barn igjen. De store følelsene er velkomne i all sin prakt og grenseløshet. Gråt og latter. Her og nå. Livsglede og mestring. Og forskning viser at latter kan dempe smerte og styrke immunforsvaret. Klovnen er en reseptfri medisin.

Det er lett å bli rørt og fremfor alt takknemlig for at Sykehusklovnene finnes. Takknemlig for profesjonelle kunstnere som tar dette på det største alvor – som besøker barn hver dag. Som lokker frem magien i det vanskeligste.  Som evner å gi den magiske medisinen igjen og igjen uansett hvilket barn de møter i sykehusrommet.

Kjære alle sykehusklovner,

Gratulerer med Teskjekjerringprisen 2020.

De tre Prøysenprisene – Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris – er blitt delt ut i over 20 år. Siden 2018 har NBU samarbeidet med Norsk Viseforum, NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) og Prøysenhuset om juryeringen.

Prøysenprisen gikk til gruppa Valkyrien Allstars. Æresprisen gikk til Jørgen Nordeng (Joddski).