Lørdag 24. september var det duket for jubileumsforestilling og fest på Litteraturhuset i Oslo. Det ble en minneverdig kveld.

Det var forfatter, skuespiller og slampoet Fredrik Høyer som hadde fått æren av å åpne ballet. Han ga oss en vakker og rørende hyllest til fantasien.

Fredrik Høyer på scenen i Wergeland-salen. Alle foto: NBU

«Imagine», sa han. «Imagine den vakreste jenta i skolegården, en sau ved navn Ulla, en superbitch, en ensom gutt …»

Bak ham flimret bilder over skjermen, ikke fra barne- og ungdomsbøkene han viste til, men helt nye bilder, skapt av kunstig intelligens. Vi var flere i salen som ble blanke i blikket.

Stemningen steg ytterligere da NBU-leder Alexander Løken tok over stafettpinnen. I sin festtale om og til NBU trakk han linjer tilbake til stiftingsmøtet i 1947. Han skrøt av tidligere ledere og  fikk fram hvor mye NBU har oppnådd siden den spede starten, ikke minst en normalkontrakt for barne- og ungdomsbokforfattere. Les talen her.

«NBU er kommet for å bli», avsluttet Alexander Løken sin tale til NBU. «Vi skal fortsette å skrike. Og vi kommer ikke til å finne oss i å sitte ved barnebordet igjen.»

Anne Kristin Lande hadde full kontroll over historien til norsk barne- og ungdomslitteratur.

Deretter var det forskningsbibliotekar Anne Kristin Landes tur til å innta podiet. Lande er tidligere bibliotekleder ved Norsk barnebokinstitutt, og hennes gjennomgang av norsk barne- og ungdomslitteratur, samt NBU, fra 1947 og fram til i dag var både spennende og lærerik.

En inspirerende samtale på scenen ble det også tid til. «Kor kjem ideane frå?» spurte kveldens konferansier Heidi Marie Vestrheim tre taleføre forfattere. Muskler, talent, håndverk og magi var noen av forslagene. Og trass!

Mari Moen Holsve, Harald Rosenløw Eeg og Camilla Kuhn i samtale med Heidi Marie Vestrheim.

Fredrik Høyer avsluttet forestillingen med nok en medrivende hyllest, denne gangen til kjærligheten. Da medlemmer og gjester stimlet ut av salen for å fortsette festen, var stemningen upåklagelig.

Styremedlem Håkon Øvreås og Tyra T. Tronstad. Rådsmedlem Linn T. Sunne kan sees bak til venstre.

Rådsmedlem Johan B. Mjønes. Bak ham sees Håkon Strand og Steffen Sørum.

Stian Hole, Bjørn Sortland og sjefredaktør for barne- og ungdomsbøker i Aschehoug, Johanne Askeland Røthing.

Nyvalgt leder i Dramatikerforbundet, Ellisiv Lindkvist, smiler til kamera. Bak til venstre skimtes bl.a. NBUs leder Alexander Løken, kveldens utmerkede konferansier Heidi Marie Vestrheim, NBUs nestleder Sanne Mathiassen, styremedlem Arne Svingen og forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande.

Ingenting å si på humøret til Christian Wiik Gjerde! Smilende til venstre for ham: redaktør for barne- og ungdomsbøker i Gyldendal, Bente Lothe Orheim. Enda mer smilende til høyre: markedsansvarlig for barne- og ungdomsbøker i Samlaget, Merete Pharo.

Festen er i gang! F.v. Signe Torp, Randi Fuglehaug, Christian Wiik Gjerde, Anna R. Folkestad, Maria Parr, Ina V. Steinman, Heidi Marie Vestrheim, Marianne Kaurin og Eldrid Johansen.

Tidligere leder i NBU Taran Bjørnstad i godt lag med Leser søker bok-leder Monica Helvig, Bjørn Sortland og Tyra T. Tronstad.

NBU vil gjerne takke alle som kom på jubileumsfesten og bidro til feiringen!