Lørdag 30. oktober kunne NBUs medlemmer endelig samles igjen. Det ble en dag med engasjerende foredrag og sosialt samkvem.

Siden årsmøtene i fjor og i år var digitale, ble det avholdt et kort ekstraordinært årsmøte i forkant av medlemsmøtet. Deretter var det duket for en rekke spennende og opplysende foredrag og presentasjoner.

Forfatter og styremedlem Bjørn Arild Ersland fortalte om mulighetene som ligger i å skrive sakprosa for barn og ungdom. I tillegg til å vise hvordan han selv jobber, trakk han fram Supervulkaner og digre dinosaurer av Reidar Müller, Ekorn av Synnøve Borge samt bragepris-nominerte Søstre. Min historie etter Utøya av Mariangela di Fiore og Cathrine Trønnes Lie og Tøffe maskiner av Line Halsnes som eksempler på gode sakprosabøker for barn og unge.

Bjørn Arild Ersland har utgitt bøker om en rekke dyr, deriblant sin navnebror bjørnen. Foto: NBU

Etterpå fortalte forfatter og illustratør Line Halsnes om idéprosessen når hun skriver sakprosa. Publikum fikk blant annet høre om elgen Einar, som kickstartet sakprosaboka Skogens konge –alt du trenger å vite om elgen, og øve seg på å raute som en elg.

I den andre fagbolken ga NBU-leder Alexander Løken en kort innføring i framveksten av strømmetjenestene og hvilke muligheter og utfordringer forfattere og forlag står overfor. Deretter redegjorde forfatter Arne Svingen, som var NBUs forhandlingsleder under forhandlingene med Forleggerforeningen før sommeren, for de viktigste punktene i den nye avtalen for strømming av lydbøker.

Posten «Boka jeg elsket som barn» var det forfatter Elin Hansson, som ble medlem av NBU tidligere i år, som fylte. Hun hadde tatt med seg boka hun elsket da hun var ti år og stupforelska – nemlig Vigdis Hjorths klassiker Jørgen + Anne er sant.

Line Halsnes (t.v.), Arne Svingen og Elin Hansson i aksjon på scenen i Ingeniørenes Hus i Oslo. Foto: NBU

Også prisutdeling ble det tid til før middag. NBU-prisen ble delt ut for første gang i 1988 og går til en person eller institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. I år gikk prisen til lesekampanjen Sommerles. Les mer her.

Aperitiff før maten må med. Foto: NBU

Siste tale før middag. Foto: Svein Nyhus

Hmm, hvor skal vi sitte? Anna Fiske, Eldrid Johansen og Rønnaug Kleiva sjekket bordkartet før middag. Foto: Svein Nyhus

Også Lise Männikkö og Magnhild Bruheim var interessert i å finne ut hvilket bord de skulle sitte ved. Foto: Svein Nyhus

Line Halsnes, Lene Ask, Anne Elvedal og Bjørn Arild Ersland på vei inn i restauranten. Foto: Svein Nyhus

Fire fine (brille)bjørner på medlemsmøte. F.v. Bjørn Arild Ersland, Bjørn Ousland, Bjørn Ingvaldsen og Bjørn F. Rørvik. (Bjørn Sortland var ikke til stede da bildet ble tatt.) Foto: NBU

NBU takker alle medlemmene som kom på medlemsmøtet for en flott dag. Vi gleder oss allerede til årsmøtet neste år. Det avholdes på gode, gamle Leangkollen hotell i Asker lørdag 2. april 2022. Det er bare å holde av datoen!